Netbooks kampen met identiteitsstoornis

De MSI Wind Neton is er in veel modellen maar waarom met langzame processoren voor netbook pc’s?

Intel Atom processoren zijn hot. Dual Core Atom processoren zijn     wellicht nog hotter maar als netbooks uitgroeien tot all-in-one desktops met touchscreen, dan vragen wij ons het volgende af:

“waarom niet met reguliere (snellere) processoren?”

Van Mini naar Multi

De laatste paar jaren zijn netbooks of mini-laptops steeds populairder geworden. De Asus EEE-pc, Acer Aspire One, Dell mini 9 en MSI Wind verschenen precies op het goede moment. Deze laptops zijn verheven tot tussenoplossing voor een ieder die wacht op de broekzakkantoren die ons leven gaan veranderen. Netbooks zijn populair en niet alleen omdat ze nét in een handtas passen. De apparaten zien er mooi uit, zijn uitgerust met een volwaardig besturingssysteem (veelal Linux of Windows XP) en doen exact wat we van ze vragen. MSI wil dat haar Wind Neton modellen net iets meer kunnen dan we van ze vragen. Wat vinden wij daarvan?

Bijgestelde eisen

Netbooks doen wat PC’s en laptops van een jaar of 10 geleden ook deden. De toegevoegde waarde ligt hem dan ook vooral in de grootte en de connectiviteit. Maar laten we eerlijk zijn: internetten, tekstverwerking en emailen kan op elke PC. Ook de PC’s die op marktplaats worden verkocht voor 20 euro omdat iemand vreest een verwijderingsbijdrage te moeten betalen bij het weggooien.

Wat willen wij in godsnaam van onze netbooks? Een flutlaptop van 5 jaar oud heeft dezelfde specificaties als de netbooks van nu. Die laptops waren in 2003 peperduur maar wordt nu bij telefoonabonnementen geleverd. Dat worden veel netbooks ook. Is het dan alleen de grootte van het apparaat dat de doorslag geeft of zijn onze eisen niet meer zo scherp?

Fijn voor in de trein

Zelf werk ik graag in de trein. Ik ben sinds een aantal maanden in het bezit van een Acer Aspire One en geniet van mijn kleine vriend, al is het vanwege de mooie kleur. Donkerblauw, zoals de nacht onder het zachte licht van de volle maan.  Hoewel ik effectief kan werken in de trein, besteed ik minstens een kwart van de reis aan het flirten met de glimmende rakker op mijn schoot. Liefde maakt blind: ik had deze mini-laptop echt niet nodig.

What men want

MSI vraagt ons -de consument- nu of wij zin hebben in uitgebreide netbooks die zijn uitgebouwd tot desktops en bovendien kunnen worden uitgerust met touchscreen. Een beetje omslachtig naar het lijkt; de HP Touchsmart bestaat reeds geruime tijd en beschikt over ‘echte hardware’. De MSI-Wind Neton modellen zijn net onthuld in China. De Neton M22, M19 en M16 beschikken over een 22-inch, 18,5-inch en 15,6-inch scherm en zijn gebaseerd op de single of dual-core Intel Atom-processor. Alle beschikken over een touchscreen-optie en de M22 (met een resolutie van 1920 x 1080) kan worden uitgebreid met een Blu-ray-drive.

All-in-one-telefoon

Wat ik eigenlijk wil is een mobiele telefoon met projectiemogelijkheid (die bestaat, zie hier ), OpenOffice, Thunderbird en Firefox. Het porten van deze programma’s naar mobiele platforms is ingewikkeld maar netbooks zijn geen mobiele platforms meer en daar ligt de oplossing. Het wachten is dan ook op de halvering (in grootte) van de huidige netbooks, met de toevoeging van een all-in-one gsm-chip. Deze werd door Texas Instruments in 2002 reeds aangekondigd.  De toekomst vraagt wellicht om een all-in-one-telefoon maar zeker niet een all-in-one-netbook.

Bronnen: Slashgear.com

Lees ook:Toshiba TG01 is snelste mobiele telefoon
Lees ook:Sony bestormt de netbook markt, beter laat dan nooit
Lees ook:All in one Desktops zijn hot, vervangen oude pc’s én TV’s?
Lees ook:Grotere telefoons of kleinere netbooks – wat willen we nu?
Lees ook:Snelste smartphone ter wereld!

0 reacties op “Netbooks kampen met identiteitsstoornis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.