Bluetooth-snelheden verhoogd: bluetooth 3.0 kan Wi-Fi aan

Bluetooth is nu eindelijk…even ver als Wi-Fi

Elke telefoon is er mee uitgerust maar vrijwel niemand gebruikt het. Dat komt omdat telefoons vaak ook Wi-Fi hebben. Vroeger gebruikte ik mijn telefoon wel eens als modem, via bluetooth was dat gemakkelijk. Met de snelheid van Wi-Fi kon Bluetooth echter nooit concurreren. Totdat versie 3.0 werd aangekondigd!

Koning Blauwtand

… was een vikingkoning die het christendom in Scandinavië introduceerde. De uitvinding van Sony Ericsson kwam iets later -in 1994- en was bedoeld om op een goedkope manier apparaten met elkaar te laten introduceren. Uitvinder van de technologie was de Nederlander Jaap Haartsen, die destijds bij Ericsson werkte. De techniek die hij ontwikkelde maakte korte-afstands radioverbindingen gemakkelijker en toegankelijk.  Dat was handig maar zorgde voor een raar stadsbeeld. Ineens liepen er overal mannen in pak met vreemde oortjes op de zijkant van hun hoofd.

de Iphone ondersteunt (nog) geen 'pairing'

Bluetooth had een aantal kinderziektes, waaronder exorbitant stroomgebruik en frequente verbindingsonderbreking. Het versturen van foto’s en muziek ging daardoor nooit echt lekker. Daarnaast werd Wi-Fi op steeds apparaten beschikbaar. Wi-Fi kon dankzij het 802.11 protocol snelheden tussen de 54 Mbps en 100 Mbps aan. Overigens zijn er fabrikanten die beweren hogere snelheden te kunnen leveren maar wanneer deze niet worden ondersteund heb je er in de praktijk weinig aan.

Wi-fi is best omslachtig

Wi-Fi vs. Bluetooth

Terug naar Bluetooth. Inmiddels is versie 3.0 aangekondigd en kan de Bluetooth Special Interest Group (SIG) trots melden dat ook Bluetooth gebruik maakt van 802.11 snelheden. Wat is dan het verschil met Wi-Fi?

Pairen. Bluetooth apparaten hebben geen netwerkprotocols nodig om te kunnen samenwerken. Waar 25 instellingen en 50 mislukte pogingen om een netwerk op te zetten je drijven tot waanzin, hoef je bij bluetooth vaak alleen twee apparaten te koppelen met een wachtwoord.

Dat is nogal een voordeel. Zo zul je binnenkort camcorders met pc’s en tv’s kunnen verbinden en gemakkelijk beeld van verschillende tv’s naar elkaar kunnen sturen. Omdat bluetooth nu ook gebruik maakt van 802.11 (lees: Wi-Fi) zijn er extra voordelen bijgekomen, vooral op het gebied van snelheid.

Verwacht nog even geen gadgets met bluetooth 3.0. Wel wordt het de nieuwe standaard voor mobiele telefoons en diverse electronische apparaten. Denk hierbij aan draadloze monitoren, dvd-spelers en portable mediaspelers.

Lees ook:Camera met ingebouwde telefoon
Lees ook:Onduidelijkheid over Skype op Iphone’s 3G netwerk
Lees ook:Samsung’s 8MP telefoon lijkt verdacht veel op …een camera?
Lees ook:Grotere telefoons of kleinere netbooks – wat willen we nu?
Lees ook:Meeste Iphone 3.0- opties nu al beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.