Nokia’s vlaggeschip N97 voorzichtig te water gelaten

Nokia waagt zich voorzichtig op de markt met de goedgevulde N97

Een tijdje geleden schreef ik al over het feit dat elke telefoonfabrikant ‘teaser phones’ op de markt brengt om na verloop van tijd het nieuwe model te presenteren dat wél dat missende element bevat.

Compromisvol

De N95 heb ik altijd zo’n model gevonden. Erg complete telefoon, door Nokia zelfs ‘multimedia computer’ genoemd maar zonder muis -of in het geval van telefoons touchscreen- is een multimedia computer stukken minder effectief. Laten we wel wezen: breng een perfecte telefoon uit en je verkoopt 5 jaar lang geen nieuwe modellen meer. Wij als consumenten hebben te maken met één van de meest compromisvolle productgroepen op aarde: de mobiele telefoon.

Techniek vs. (ver)koopkracht

Brainstormsessies bij Nokia, Sony en Apple bevatten dikwijls problematiek waarbij de afdeling R&D en Marketing met elkaar in de clinch liggen. De jonge techneut die roept: “mogen we nu een keer die mobiele projector inbouwen?” wordt de mond gesnoerd door de marketingspecialist die koel stelt: “vergeet het, dat is gepland voor het model dat we in 2015 lanceren”.

Even terug naar de N97. Touchscreen: check, 3.5 inch scherm: check, A-GPS: check, 5 Megapixel camer: check, 3.5 mm koptelefoon-aansluiting: check. Mmmmmm… die specificaties lijken in orde. Het lijkt zowaar een poging om de markt te voorzien van een functioneel zakelijk toestel. Toegegeven, 5 Megapixel is mager en Symbian steeds minder populair. Maar we mogen het scherm aanraken en de kans bestaat zelfs dat we een documentje kunnen opstellen middels tv-out en een bluetooth keyboard. Is dat niet het minste dat we van “world’s most advanced mobile computer” mogen verwachten?

Verwacht in kwartaal nr.1 2009!

Bron: Engadget.com

Prijs: € 550,- (onder voorbehoud)

Lees ook:Camera met ingebouwde telefoon
Lees ook:Grotere telefoons of kleinere netbooks – wat willen we nu?
Lees ook:Nokia N900 lijkt heel wat, blijkt vrij summier
Lees ook:Chinese G2 Android telefoon al te koop?
Lees ook:Blobo: wii-speeltje voor je PC

Eén reactie op “Nokia’s vlaggeschip N97 voorzichtig te water gelaten

  1. Michael van Os

    De N96, die ik sinds enkele maanden bezit, is er zeker ook eentje. Niet slecht, toch een tegenvaller. Had meer verwacht. Er is weinig aan gedaan om ´m beter te maken dan die N95. Tja, Nokia was met veel belangrijkere zaken bezig, met de N97 als vermeende c.q. gehoopte iPhone killer…
    Succes met je blog, by the way, Merijn!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.