Mobile World Congress 2009: dag 1

Producenten halen alles uit de kast

Mobieltjes maken een belangrijk deel uit van menig borst- of jaszakje maar voor elektronicaconcerns bepalen zij dikwijls het succes op de markt. Wie een populair mobieltje produceert heeft een troef in handen.

Daarom verschijnen op het Mobile World Congress sprekers van formaat: letterlijk (Steve Ballmer, CEO Microsoft) maar ook figuurlijk (en verrassend! Kevin Spacey?).

Let’s meet the contestants

We kijken even naar de nieuwste, hipste telefoontjes van de grote spelers op de markt. Dat betekent natuurlijk dat we Sony, Samsung en Nokia gaan tegenkomen.

Wat hebben ze voor ons in petto en gaat er nog iets revolutionairs op de markt komen? Het lijkt alsof Sony en Samsung in ieder geval voor megapixels gaan. Maar wie heeft als eerste een werkend exemplaar op de markt?

Sony

De Idou arriveert in het tweede deel van 2009 en heeft -jawel- een 12 Megapixel camera! Eerder schreef ik al over Sony’s drang om mensen te ‘teasen’ met (bijvoorbeeld) een futloze 8 MP camera, om later een 12 MP camera te kunnen presenteren (die natuurlijk al ruim een jaar klaar was). Wachten in naam van marktsegmentatie dus.

Vervelend, maar toch ziet de telefoon er aardig uit en het ding zou enigszins kunnen concurreren met nieuwe LG en Samsung modellen. Wel blijft één hardnekkige probleem bij Sony-telefoons bestaan: Sony levert geen alleskunners, een cameratelefoon kan bellen en foto’s nemen en meer niet. Wel wordt de Idou verkocht met ‘full media consumption’-opdruk.

Wat dit betekent blijft in het ongewisse maar ik hoop op de mogelijkheid om films af te spelen.

We houden Sony’s bijdrage aan het MWC in de gaten.

Samsung

Telefoons van Samsung doen het goed en dit is mede te danken aan top-windows mobile verberger TouchWiz. Alles beweegt soepel, widgets glijden als jonge schaatsers over het dashboard en als er even geen Iphones in de buurt zijn neemt een enkeling het woord Iphone-killer in de mond. Tegenwoordig mag een producent bij succes een PRO of een HD variant uitbrengen en er wordt nu gerept over de Omnia HD.

Verder komt Samsung ook maar eens met een muziektelefoon, die zover ik heb kunnen zien muziek afspeelt en kan bellen. Tja, ook samsung moet aan marktsegmentatie denken. De BeatDisc telefoon werd met trots op WMC gepresenteerd.

Naast Sony en Samsung zijn er natuurlijk nog talloze concurrenten met kleurvolle tentjes aanwezig maar we laten het hier even bij. Morgen deel 2! Hierin ook meer aandacht voor de aanwezigheid van Microsoft CEO Steve Ballmer (en meer over zijn zweetklieren) en acteur Kevin Spacey!

Bronnen: Engadget.com, Gizmodo.com, Mobileworldcongress.com

Lees ook:Mobile World Congress 2009: deel 3
Lees ook:Mobile World Congress 2009: dag/ deel 2
Lees ook:Samsung’s 8MP telefoon lijkt verdacht veel op …een camera?
Lees ook:“Iphone Killers” spelen verstoppertje
Lees ook:‘lekkende’ Windows Mobile 6.5 foto’s lopen de spuigaten uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.