Computers, telefoons in Europa bijna 2x zo duur als in de VS

Importeren blijkt de beste oplossing

Het moet u zijn opgevallen: prijzen van computers en telefoons gaan niet omlaag in ons land. Dat is niet alleen in Nederland het geval, ook in Spanje betaal ik véél te veel voor technologie. Ik raadde vroeger mijn familie en kennissen al aan, nooit een computer te kopen in een electronicazaak (zelf samenstellen in een hardware-winkel of een technische vriend bellen en het laten doen) .

Dit advies is gemoderniseerd: koop nooit een computer of telefoon in een Nederlandse webshop. Bestel ze vrolijk voor de helft van de prijs uit het buitenland. Hoe?


Snelle ontwikkelingen, trage pc’s

Singel-core netbooks (kleine laptops met één 1.6 ghz processor) zijn in Nederland nog steeds populair. In de VS worden bijna alleen nog dual-core netbooks en nettops verkocht omdat deze simpelweg 2x zo snel zijn. Duh!

Wat doen producenten met hun oude meuk? Dumpen in Europa, voor de dubbele prijs. Het lijkt nog te werken ook. Een Acer Aspire Revo (instapmodel) kost bij webshop Expansys 239,99 EURO. Zelfde model in de VS: $ 199, ofwel 135 EURO.

Okee, eerlijk gezegd is het niet hetzelfde nettopje. Bij webshop Newegg.com krijg je namelijk netjes Windows XP (gelukkig geen Vista) geinstalleerd in plaats van het rauwe Linux. Voor de leek: Windows XP is duurder dan Linux.

Helaas exporteert Newegg niet naar Nederland maar gelukkig is er eBay! Op de veilingsite is de Acer Aspire Revo 3600, zij het een nieuwer model, te koop voor 180 EURO. De Dual-core modellen kosten via eBay een kleine 280 EURO, wat nog steeds een redelijke prijs is (zie het belachelijke Expansys overzicht).

Telefoons: nog één voorbeeldje dan

Android is nog steeds in opkomst in Nederland. Het is een fijn alternatief voor de iPhone maar (net als de iPhone) zijn toestellen peperduur. Zoek je een alternatief, dan is Nokia’s nieuwe Maemo (een Linux variantje, net als Android) een goede kanshebber. Wat fijn dat Amazon ze voor $ 480 (325 EURO) verkoopt!

Helaas, deze toestellen zijn in Nederland 559,99 EURO. Pffff, kom op zeg! Dat is ronduit onbeleefd. Wat is er aan de hand? Was de website expensive.nl al bezet?

No hard feelings

Die arme Nederlandse webshops. Er moet natuurlijk wel geld worden verdiend om je droom waar te maken: een echte fysieke winkel openen! Is het allemaal zo erg voor de consument…deze afschuwelijke prijzen? Nee, natuurlijk niet. Computers en telefoons koop je tegenwoordig namelijk niet meer in Nederland, zelfs niet in een webshop. Gadgets bestel je uit China en computers, telefoons en plasma-tv’s gewoon via internationale veilingsites.

Plan je overigens een grote aankoop dan raad ik aan een retourtje USA te boeken. Vaak ben je met een hotelovernachting en het versturen van je plasmascherm / supercomputer  (vanuit de VS) inbegrepen, goedkoper uit dan bij menige Hollandse shop!

Boycotten dus, Nederlandse electronicazaakjes en webshops. Electronica-warenhuis Megamarkt heeft overigens af en toe best leuke aanbiedingen. Groot inkopen is nog steeds een prima marktstrategie.

Lees ook:Chinese netbook lijkt op Ferrari, biedt leuke extra
Lees ook:Sony bestormt de netbook markt, beter laat dan nooit
Lees ook:Netbooks kampen met identiteitsstoornis
Lees ook:Pols-pc is leuk, futuristisch maar niet revolutionair
Lees ook:All in one Desktops zijn hot, vervangen oude pc’s én TV’s?

Eén reactie op “Computers, telefoons in Europa bijna 2x zo duur als in de VS

  1. Tim

    Buiten de EU moet je natuurlijk wel douane rechten etc betalen. Maar dan nog is het een stuk goedkoper. Ook de zwakke dollar doet er nog een schepje boven op dus je moet het verschil met Nederlandse webshops wel wat relativeren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.