Nu ook live beelden van Google Mars!

Meevliegen mag ook

De Mars Odyssey Orbiter heeft een aantal fraaie instrumenten aan boord, waaronder THEMIS, ofwel Thermal Emission Imaging System. Ware kunst wordt gemaakt terwijl u wacht.

De foto’s worden -in tegenstelling tot die van Google Earth- constant vernieuwd en je kunt zelfs meeliften in 3D. In het menu van Google Mars zijn een aantal prachtige opties toegevoegd: Live from Mars en Historical Maps.

Life on Mars

2005, ijs op Mars. European Space Agency/PA.

De Mars Odyssey is in 2001 gelanceerd. Op 11 maart 2009 is de Mars Odyssey-boordcomputer opnieuw opgestart om eventuele geheugenconflicten te voorkomen. De laatste reboot was 5 jaar geleden dus het was wel even nodig. Een frisse start levert natuurlijk nieuwe, prachtige kiekjes op. Laatste ontwikkeling op het Odyssey-front was de ‘ontdekking’ van mogelijke oceanen, dankzij bewijs door Gamma-stralen.

Gamma Stralen?

Gissen en Gokken

Water op Mars, oceanen & ijs en uiteraard de basis voor leven zijn al vanaf 2002 bezegeld met het ‘bijna-zo-goed-als-zeker’ stempel. Niets is zeker en men moet dan ook altijd uitgaan van minimaal bewijs.

De Mars Odyssey is uitgerust met 3 instrumenten om dit bewijs te verkrijgen.

1. De Gamma Ray Spectrometer (GRS ofwel Gammastralen die spectroscopische onderzoekjes doen). Dit meet de interactie tussen de energie van de Gammastralen en de vaste stof die zij bereiken. Handig als je van bovenaf op moleculair niveau bezig wilt zijn

2. Het Thermal Emission Imaging System (THEMIS, een instrument dat geologische informatie biedt, bijvoorbeeld de mooie reliƫf-foto bij dit artikel).

3. Het Mars Radiation Environment Experiment (MARIE, een instrument dat straling van de zon en de invloed hiervan onderzoekt).

MARIE is in 2003 uitgeschakeld door een botsing met een zonnedeeltje (een ‘vlammetje’ van de zon raakte het moederbord van de boordcomputer). MARIE maakt het sinds d e winter van 2005 weer prima.

Veel van deze foto’s, alsmede het reisplan van de Odyssey zijn beschikbaar via Google Mars. Voor nieuwe gebruikers: Klik op het planeetje in het menu boven de aardklomp, je ziet dan “Schakelen tussen Earth, Sky en andere planeten”.

Klik op Mars en je bent vertrokken. In het menu “lagen” linksonder staan de opties “Live from Mars” en “Historical Maps”.

Meer informatie over de Marsmissies is onder andere te vinden op de Odyssey-pagina van NASA.

Lees ook:Nu ook Google Mars!
Lees ook:Opmerkelijke kiekjes vanuit de hemel
Lees ook:Nexus One en Google Voice veranderen de telefoonwereld
Lees ook:Rare beelden vanuit de ruimte-deel 4
Lees ook:Opmerkelijke kiekjes vanuit de hemel – deel 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.