Review: Zen Bound boeit, laat zien wat Iphone kan

Laten we er geen doekjes om winden

Niet iedereen is er van overtuigd dat de Iphone een echte console aan het worden is. Trouwe lezers weten dat ik elk moment aangrijp om dit aan te prijzen en er is geen beter voorbeeld dan Zen Bound.

Secret Exit was al verantwoordelijk voor het mooie en kleurrijke ‘Spin’ en de fijne besturing van deze game is geperfectioneerd tot ..uhm… perfectie. Meer -en zeker niet minder- kan ik er niet van maken. Uniek.

Ik heb heel wat games voor de Iphone onder handen gehad (lees hier mijn Top 10 voor 2008) maar qua sfeer en besturing wint Zen Bound het op alle fronten.

In de game draait het om rust: even tot jezelf komen en je draai zien te vinden in deze moeilijke tijd van recessie, verdonkering en verwildering van de mens. Okee, dat laatste is meer van toepassing in Nederland.

Alle kennis begint bij twijfel

Het beginscherm van Zen Bound toont in eerste instantie twee mogelijkheden: De Boom van Reflectie en De Boom van Uitdaging. Eerstgenoemde betreft het omwikkelen van dieren en optie twee laat ons spelen met blokken. Omwikkelen? Blokken?

De bedoeling van het spel is verhipte simpel: met een touw moet je een houten beeld ‘verven’ of eigenlijk omwikkelen. De verf is een indicatie voor de hoeveelheid die je raakt. De dieren en blokken zijn natuurlijk voorzien van hoekjes, neuzen, oren en meer eigenschappen die je een 3-dimensionaal voorwerp kan toedichten.

Hierin ligt de kracht van Zen Bound: alle voorwerpen zijn in alle richtingen draaibaar en reageren levensecht op het touw. De bewegingssensor van de Iphone bepaalt de richting van het touw en wederom is de implementatie hiervan perfect. Af en toe schiet het touw zelfs terug met een overtuigende ‘Poing’.

Vele wegen naar de top

Bij het succesvol verven van 70 % horen we een galmende bel en mag het wikkelwerk worden gestaakt. Dit geschiedt middels het aanraken van een glimmende spijker. Contact met deze spijker resulteert in beëindiging van het level. Dit hoeft echter niet meteen -en is zelfs af te raden- want per object krijgen we namelijk bloemen uitgedeeld en meer dekking betekent meer bloemen. Soms moet je stoppen omdat je touw op is, er is een maximale lengte per level.

Zo krijg je twee bloemen bij 85 % en drie bij 99 %. Da’s fijn omdat we bloemen nodig hebben om hoger in de boom te komen. En hoger in de boom liggen weer nieuwe uitdagingen op ons te wachten. Lampionnen verlichten het pad en tonen hoeveel bloemen zijn vereist om naar boven te mogen. Na geruime tijd spelen (dat is lang in mijn geval) is het steeds dezelfde vraag die opkomt:

“Wat valt daar boven te behalen?”

Wie zichzelf overwint…

Als het gaat om gadgets en games dan kan ik kritisch uit de hoek komen. De Iphone heeft echter een warm plaatsje in mijn hart bemachtigd en dit komt vooral door de unieke besturing. Telefoons kunnen weer met de hand worden bediend, een klein gebaar dat een revolutie voor smartphones heeft ontketend. Evenzo groot is de revolutie die Zen Bound heet. Het lijkt bijna op een technologiedemo. Met een veegje (swipe) beweeg je het object en met twee vingers kun je het zelfs vastpakken en draaien. Je kunt nog net niet je vingers in het scherm steken.

Het geluid is een verhaal apart: een prachtige soundtrack van meer dan 20 minuten, die de sfeer goed treft. Bij het opstarten krijgen we daarom de gouden tip “oordopjes in, guys & gals!” Terecht.

De graphics zijn prachtig. Door het wikkelen leg je een laag over het object en de textures zijn scherp en aangepast aan het voorwerp. Zo krijgt een slang bij het verven à la minute een nieuwe huid.

Het filmpje* hieronder heb ik even snel geschoten en is natuurlijk slechts een impressie:

Dank aan de heren van Secret Exit en uitgever Chillingo!

Zen Bound krijgt van mij 8 applausjes…nee, nog eentje erbij voor de revolutionaire besturing!

*filmpje behoort tot gadget.blog.nl maar mag uiteraard worden gebruikt

Ja’s                                          Nee’s

- Prachtige graphics, heel Zen - Vreemde vertaling

- Revolutionaire besturing           (update lost ‘t op)

- Heerlijke soundtrack, word je rustig van

Prijs: € 3,99

Ontwikkelaar: Secret Exit (uitgegeven door Chillingo)

Grootte: 37.8 MB

Extra’s: Multi-touch, 51 levels, gratis download van de soundtrack

Lees ook:Review: iDracula is rauw, pakkend en…kort!
Lees ook:Oud papier scheiden steeds moeilijker
Lees ook:Top 10 lijst beste Iphone games 2009
Lees ook:Steeds meer verlichting op zonne-energie
Lees ook:iControlpad aangepast voor Iphone 3G