MWC 2010: een kleine, late impressie

In razend tempo

Vanwege mijn werk (als schrijver voor Softonic.com) was ik erbij, Mobile World Congress 2010. Natuurlijk heb ik nog wat informatie te spillen voor mijn eigen blog, onder andere over Samsung, Opera en Nokia. In tegenstelling tot vorig jaar presenteer ik de impressie in één geheel, het wordt dus geen driedaags spectakel (tekstueel gezien).

Microsoft & Nokia


Een congres als deze is moeilijk in een paar pagina’s samen te vatten.

MWC vereist een gerichte aanpak waarbij je moet weten wat je gaat zien en waar je naar gaat luisteren. Keynotes van Microsoft, over Windows Mobile 7.0 lijken van buitenaf wellicht interessant maar de softwaregigant had weinig nieuws te vermelden.

Windows 7 mobile, ‘binnenkort op een selectie van toestellen’ en we kregen niet eens een apparaat in handen om het kleine besturingssysteem te testen.

Wel heb ik een filmpje geschoten van een ‘emulator’ met het besturingssysteem.

PR-dames leiden af, dat moet ook wel

Dat zag er leuk uit maar ja; het bleef bij een emulator. Jammer dat Microsoft de kans laat liggen

Een andere grote ontwikkeling was de samenwerking van Nokia en Intel, voor besturingssysteem Meego. Veel informatie kregen we niet, wel was er een demonstratiemodel met Maemo aanwezig. Pluspunten van dit besturingssysteem (net als Meego gebaseerd op Linux)? Prima tv-out ondersteuning, een ‘echte’ web-ervaring (firefox-mobile) en de mooie Nokia N900.

Nadelen? Meego vereist betere hardware.

Nokia is een beetje in de war als het om mobiele besturingssystemen gaat en de keuze hierin. Zo krijg je bij de N97 (mini) Symbian, bij de N900 Maemo en op nieuwere toestellen (dit jaar nog) Meego. Dit nieuwe besturingssysteem zal volgens Intel en Nokia het mobiele ecosysteem volledig veranderen, mede doordat het op meerdere apparaten (koelkasten, laptops, etc.) beschikbaar komt.

Wat Nokia vooral bewijst op het MWC en in het algemeen, is dat je met de jarenlange verkoop van simpele, degelijke mobiele telefoons heel wat speelruimte creëert om ambitieuze (soms ietwat suffe) nieuwe dingen uit te proberen. Geld zat, mede dankzij Nokia’s mobiele bankiersysteem Nokia Money.

Samsung, Sony


Samsung had met een aantal prima Android-telefoons een goede ‘vibe’ te pakken maar het bedrijf wil meer.

Het weinig indrukwekkende Bada (zelfs de naam is slecht) moet onze harten gaan veroveren maar wij weten wel beter: wat een flutidee.

Die Wave-telefoon ziet er prima uit (1ghz en een mooie demo van Need for Speed) maar een eigen app-store én een eigen mobiel besturingssysteem in deze tijd?

Nee, geen goed idee. Ook het neerleggen van Omnia II telefoons bleek een verkeerde zet (het lijken verdorie wel Chinese iPhone-kloons), waardoor de flitsende Samsung stand heel weinig nieuws te bieden had.

Nog minder nieuws was er echter vanuit de Sony Ericsson hoek: een paar nieuwe nét-niet-telefoons en natuurlijk de Xperia X10 (het grote Android-toestel met de onduidelijke naam en de onheldere lanceerdatum).

Softe waren


We kregen een mooie demonstratie te zien van Opera Mini 5, de browser die naar alle waarschijnlijkheid binnenkort te downloaden is in de App Store. Helaas geen flash maar wel 90% meer compressie dan de standaard browser op je iPhone of iPod touch. Ik heb het met eigen ogen gezien en kan zeggen dat drukke pagina’s inderdaad supersnel laden. En dat is lekker.


Voor mij als gadgetliefhebber heb ik geen revolutionaire zaken gezien op de beurs. Het Mifi-apparaatje dook nog even op en dat was (en is) natuurlijk interessant. Met het apparaat maak je van een data-simkaart (je abo bij KPN bijvoorbeeld) een wifi-spot voor je mobiele telefoon. Erg leuk.

Lees ook:Nokia N900 lijkt heel wat, blijkt vrij summier
Lees ook:iPad is de naam, een enorme iPhone is het product
Lees ook:Mobile World Congress 2009: dag 1
Lees ook:Windows 3.1 op mobiele telefoon geïnstalleerd
Lees ook:‘lekkende’ Windows Mobile 6.5 foto’s lopen de spuigaten uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.